Beleggen in Goudbaren

Beleggen in goudbaren is op een aantal verschillende manieren mogelijk. Het is namelijk helemaal niet gezegd dat dit op een bepaalde manier dient te gebeuren en dat men er niet zelf voor kan kiezen hoe men dit wil doen. Het mooie van goud kopen is namelijk dat men in principe vrij is in de manier waarop men dit doet. Dit is anders dan bij het kopen van of investeren in zilver. Daarbij dient men zich namelijk aan een aantal voorwaarden te houden om op die manier te voorkomen dat er btw betaald dient te worden. Beleggen in goudbaren is altijd vrij van btw en het is daarom relatief gemakkelijk om in dit edelmetaal te investeren tegen een scherpe prijs. Men kan er voor kiezen om het beleggen in goudbaren te doen aan de hand van bijvoorbeeld fysiek goud, waardepapieren of aandelen in goudfondsen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf te bepalen hoe het fysieke goud geleverd of bewaard zal worden. Zo kan men onder andere de kwaliteit goed bewaken en er voor zorgen dat het goud zo veilig mogelijk zal worden opgeslagen.

Allereerst is beleggen in goudbaren mogelijk aan de hand van fysiek goud. Wanneer we denken aan het kopen van goud is dat over het algemeen het eerste wat ons te binnen schiet. We denken niet direct aan waardepapieren of andere manieren om goud te kopen, maar zien vooral het edelmetaal glinsteren. Het mooie van het beleggen in goudbaren is dat dit ook een van de methoden is die de overheid als een goede manier heeft bestempeld. Zo is het mogelijk om zelf goud aan te kopen en dit gewoon thuis af te laten leveren, zonder dat men hier btw over hoeft te betalen. De investering wordt dan namelijk op dezelfde manier behandeld als iedere andere investering. Het mooie van het beleggen in goudbaren is echter dat men het goud zelf thuis kan gaan bewaren en dat het op die manier ook nog eens een mooi product is wat we bijvoorbeeld aan anderen kunnen laten zien of waarvan we zelf kunnen genieten. Beleggen in goudbaren is daarbij als gezegd een zeer flexibele manier van beleggen, iets wat onder andere tot uiting komt in het feit dat men zelf een manier kan kiezen waarop het goud thuis afgeleverd zal worden, mits men dat wenst natuurlijk. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een eigen koerier, maar kunnen kleinere hoeveelheden ook gewoon via de TNT Post thuis af worden geleverd waardoor men eigenlijk zelf helemaal niets hoeft te regelen.

Wanneer men wil beleggen in goudbaren aan de hand van fysiek goud is het ook mogelijk om ervoor te kiezen een professioneel bedrijf in te zetten dat zich zal richten op de beveiliging en bewaking van het goud. Zeker wanneer het goud om een grotere hoeveelheid van dit prachtige edelmetaal kiest men er over het algemeen voor om in ieder geval niet alles thuis neer te leggen. Het beleggein in goudbaren kan een hoop geld opleveren, maar het goud zelf is daarbij natuurlijk ook direct een zeer waardevol bezit dat er zomaar voor kan zorgen dat men een groot kapitaal kwijt is wanneer het bijvoorbeeld gestolen wordt of op een andere manier verloren gaat. Door te beleggen in goudbaren en dit in bewaring te geven bij een professionele instelling zoals BullionVault kan men er in ieder geval voor zorgen dat het goud in goede handen zal zijn. Hier wordt gebruik gemaakt van de beste technieken en materialen om het goud zo goed mogelijk op te bergen en de kans op verlies zo klein mogelijk te maken. Over het algemeen wordt er daarbij ook nog een verzekering afgesloten, waardoor men de waarde van het kapitaal in ieder geval zal behouden. Het beleggen in goudbaren brengt op deze manier uiteraard wel wat kosten met zich mee. Om het goud te bewaren vraagt men een vergoeding, al is deze vaak relatief laag. Zeker nu de goudprijs alleen maar lijkt te kunnen stijgen kunnen deze kosten gemakkelijk overtroffen worden door de rendementen die er worden gemaakt.

Daarnaast kan men beleggen in goudbaren door te kiezen voor bijvoorbeeld waardepapieren. In principe betekent dit niets anders dan dat men gaat beleggen in het goud, maar het niet echt zelf in handen krijgt. Net als met geld wordt er een bepaald papier aangekocht dat een waarde vertegenwoordigd. Op de waardepapieren staat hoeveel goud iemand in zijn of haar bezit heeft. Het beleggen in goudbaren op deze manier is over het algemeen voordeliger dan het aankopen van fysiek goud, maar het nadeel hiervan is dat men er zeker van moet zijn dat de verkoper van de waardepapieren ook daadwerkelijk over het goud beschikt. Wanneer de verkoper hier eigenlijk helemaal niet over beschikt is de waarde van het waardepapier eigenlijk nul, waardoor men een hoop geld betaalt zonder dat er daadwerkelijk iets voor teruggegeven wordt. Zolang men voldoende vertrouwen heeft in de verkoper is het beleggen in goudbaren op deze manier natuurlijk wel een interessante optie.

Bovendien kan men beleggen in goudbaren door een van de goudfondsen te kiezen en daarin vervolgens te beleggen. Dit is een manier van beleggen die over het algemeen een stuk minder risico met zich meebrengt. Het is een veilige manier van beleggen in goudbaren, al is het hierbij natuurlijk wel van belang dat men rekening houdt met de kosten van het fonds. Ook dit fonds zal aan de belegging moeten verdienen, waardoor het uiteindelijke rendement lager zal zijn.

Tenslotte kan men beleggen in goudbaren door ervoor te kiezen om te beleggen in de bedrijven die het goud produceren. Nu de prijs van het goud sterk stijgt maken zij natuurlijk een hoop meer winst. Aan de andere kant zijn dit ook maar gewoon bedrijven en dient men er dus rekening mee te houden dat er ook verlies gemaakt kan worden en dat een bedrijf zelfs in de financiƫle problemen kan komen. Het beleggen in goudbaren is op een aantal verschillende manieren mogelijk en door goed te kijken naar de voor- en nadelen kan men de best passende methode zelf vinden.