Goudbaren Maten

De verschillende goudbaren maten die er bestaan lopen uiteen van slechts een gram tot bijvoorbeeld een kilo of nog groter in enkele speciale gevallen. Uiteraard is het van belang om de voor- en nadelen van deze goudbaren maten te kennen en op die manier een goede beslissing te kunnen nemen wanneer men goud aan wil kopen. Het aankopen van goud is op zich namelijk helemaal niet moeilijk, al dient men wel goed op de hoogte te zijn van de verschillende mogelijkheden en er op die manier voor te zorgen dat men de juiste keuze zal maken.

Zo bestaan er allereerst kleine goudbaren maten. Het gaat hierbij natuurlijk om de kleine hoeveelheden grammen, al vallen deze over het algemeen moeilijk aan te merken als goudbaren. Zo hebben we bijvoorbeeld de hoeveelheden van een gram. Voor een paar tientjes kan men op deze manier al goud aankopen. Deze goudbaren maten zijn voornamelijk interessant voor mensen die bijvoorbeeld iedere maand of zelfs iedere week een bepaald bedrag willen sparen, maar nu eenmaal niet de mogelijkheden hebben om ineens een groot bedrag weg te kunnen zetten. Zij kunnen zich aan de hand van de kleine goudbaren maten gemakkelijk richten tot de grammen. Een gram goud is echter niet als goudbaar te leveren, waardoor dit is verwerkt in een soort plastic creditcard.

De iets grotere goudbaren maten zijn wel gemakkelijker te maken en daarmee interessant voor iedereen die een stukje goud in huis wil halen. De goudbaren van bijvoorbeeld 100 gram kennen afmetingen die al een stuk beter vast te houden zijn en daarmee voor de beleggers een stuk interessanter zijn. Ondanks dat deze goudbaren maten een stuk beter geschikt zijn om zelf in huis te halen is het natuurlijk een erg dure hobby. Veel mensen kiezen er daarom bij de grotere goudbaren maten al snel voor om een professioneel bedrijf in te zetten om de goudbaren te bewaren.

De verschillende goudbaren maten bieden ook een aantal voor- en nadelen met betrekking tot de waarde en de kosten van de aanschaf. Voor alle goudbaren die men aan wil kopen geldt er allereerst geen btw. Dit is van belang voor iedereen die goud wil aankopen, aangezien dit betekent dat de kosten van het goud niet zullen worden verhoogd met 19%. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld zilver en natuurlijk heel veel andere producten. Wanneer we iets kopen dienen we er over het algemeen al direct 19% btw over te betalen en wordt het ons daarmee haast onmogelijk gemaakt om aan dit product te verdienen door het later weer met winst te verkopen. Ook wanneer we de verschillende goudbaren maten aankopen is het natuurlijk van belang dat we er aan proberen te verdienen. Gezien de vrijstelling van btw is dit een stuk eenvoudiger en kunnen we op die manier geld verdienen aan het goud.

Een van de zeer populaire goudbaren maten is natuurlijk altijd nog een kilo. Hierbij gaat het om een stevige plak goud met, natuurlijk, het gewicht van een kilo. Dit betekent niet alleen dat men een relatief groot kapitaal kan beschermen tegen invloeden van bijvoorbeeld de inflatie, maar ook dat er een prachtig stuk edelmetaal in huis gehaald wordt waar men op zich natuurlijk al gemakkelijk van kan genieten. Zelfs wanneer de prijs van het goud niet zal blijven stijgen heeft men een prachtig stuk goud in huis waar de meeste mensen heel vrolijk van zullen worden wanneer ze er naar kijken. Aan de andere kant zijn de goudbaren maten relatief klein, waardoor men zelfs in ruil voor een groot kapitaal geen grote producten hoeft te verwachten. Zo kan men in plaats van een goudbaar van 1 kilo bijvoorbeeld gemakkelijk een mooie auto aanschaffen en daar lekker mee gaan rijden. Als vanzelfsprekend zijn de goudbaren maten dusdanig kleiner dan een auto dat het voor sommige mensen misschien even wennen is dat ze een product in huis hebben gehaald dat zo waardevol is dat er slechts een beetje van nodig is om een flink kapitaal op tafel te leggen.

Het voordeel van de relatief kleine goudbaren maten is dat men het goud heel gemakkelijk zelf op kan bergen zonder dat hier veel ruimte voor nodig is. Goud is velen malen meer waard dan bijvoorbeeld zilver en het is daarom dus heel goed mogelijk om zelf een kleine, maar goed beveiligde kluis aan te schaffen waarin men de goudbaren laat. De goudbaren maten zijn dusdanig klein dat men gemakkelijk tienduizenden euro’s op kan slaan zonder dat het nodig is om een groot deel van een bepaalde ruimte te reserveren, waardoor het geheel ook relatief gemakkelijk op te bergen is. Wanneer men aan de andere kant voor zilver zou kiezen heeft men veel meer ruimte nodig en is daarmee de opslag over het algemeen ook minder gemakkelijk.

De verschillende goudbaren maten bieden zoals gezegd ook enkele nadelen. Zo is het aankopen van de heel kleine maten relatief duur ten opzichte van het kopen van de grote maten. Natuurlijk kan niet iedereen zich zomaar wenden tot de grote goudbaren maten, maar wanneer dit mogelijk is doet men er goed aan dit ook direct te doen. Op die manier kan men er namelijk voor zorgen dat het percentage dat men als kosten dient te betalen relatief klein is. De grote goudbaren maten kunnen er op die manier voor zorgen dat men uiteindelijk goedkoper uit is dan wanneer men hetzelfde gewicht aan de hand van een aantal kleine baren had gekocht. Zo is het mogelijk om te besparen op de kosten van het goud en bijvoorbeeld meer aan te kopen wanneer men wat langer door blijft sparen. De goudbaren maten kan men juist om die reden het best zo groot mogelijk kiezen. Uiteraard blijven zelfs de relatief grote plakken natuurlijk klein genoeg om ze zelf op te kunnen slaan. Toch kiezen veel mensen ervoor om de grote goudbaren maten op te laten slaan bij professionele instellingen, zoals Bullion Vault, omdat er op die manier voor gezorgd kan worden dat er in ieder geval niets mee zal gebeuren.