Goudkoers

De goudkoers heeft zich door de jaren heen natuurlijk interessant ontwikkeld. Al jarenlang volgt een grote groep mensen deze koers met als voornaamste doel natuurlijk het voorspellen van de nabije toekomst. Wanneer de koers namelijk zal gaan stijgen is het interessant om goud aan te kopen en op die manier relatief gemakkelijk geld te verdienen zonder dat men hier veel aan hoeft te doen of veel naar om hoeft te kijken. Het mooie van de goudkoers is daarbij dat deze de afgelopen tientallen jaren een enorme vlucht heeft gemaakt en dat het er niet op lijkt dat deze snel weer om zal gaan keren.

De goudkoers is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Net als bij alles binnen de economie is de prijs van het goud afhankelijk van de vraag en het aanbod. Wanneer het aanbod van een bepaald product stijgt gaat de prijs over het algemeen omlaag. Aan de andere kant kan de vraag natuurlijk ook toenemen, waardoor de prijs juist gaat stijgen. Hierbij dient men er wel rekening mee te houden dat de beide veranderingen ceteris paribus dienen te gebeuren. Dit betekent in principe niks anders dan dat wanneer de vraag stijgt, het aanbod gelijk dient te blijven en wanneer er een verandering plaatsvindt in het aanbod de vraag niet mag stijgen of dalen. Gebeurt dit wel, dan is de kans groot dat de beide effecten elkaar op zullen heffen en dat de goudkoers daardoor uiteindelijk gewoon stabiel zal blijven.

Zo’n 100 jaar geleden was er helemaal niets aan de hand met de goud prijs en bleef deze ieder jaar ongeveer gelijk. Als gevolg van onrust op de financiële markten is de prijs de laatste tientallen jaren echter met een opmars begonnen. De goudkoers is sinds een aantal tientallen jaren sterk aan het stijgen en biedt beleggers op die manier de mogelijkheid om geld te verdienen door het goud in bezit te nemen en dit een bepaalde tijd vast te houden. Zolang men het goud in het bezit heeft en de prijs blijft stijgen wordt men er uiteraard alleen maar beter van en kan er op die manier relatief gemakkelijk geld verdiend worden.
De stijging van de goudkoers kan gemakkelijk worden uitgelegd aan de hand van de stijging van de vraag. Zodra er onrust ontstaat op de financiële markten of men het vertrouwen hierin kwijt begint te raken kiezen veel beleggers ervoor om te gaan beleggen in goud. Op dat moment is het goud namelijk een zekere factor voor veel beleggers die daarmee een stuk meer potentie te bieden heeft dan bijvoorbeeld andere aandelen of opties. Tevens kan een degelijke goudkoers er gemakkelijk voor zorgen dat men een bepaald kapitaal kan beschermen tegen de invloeden van de inflatie. Hoeveel geld men ook bij zal drukken of hoe hoog de inflatie op een andere manier ook zal worden, de goudkoers heeft er maar zelden last van. Sterker nog, de goudkoers gaat er over het algemeen alleen maar van omhoog waardoor de beleggers in goud er gemakkelijk van kunnen profiteren.

Het stijgen van de goudkoers ten tijde van economische onzekerheid heeft te maken met de negatieve bèta. Dit is een term die beleggers over het algemeen niet vreemd is, al weten veel mensen hier helaas te weinig vanaf. In principe betekent het niets anders dan dat het goud in de tegenovergestelde richting van de algehele markt beweegt. Nu we de laatste jaren vooral zien dat de markt het moeilijk heeft en beleggers hier veel geld verliezen is het daarom verstandig om goud te kopen. Wanneer de markt in z’n geheel daalt zal de goudkoers oplopen en kan men op die manier gemakkelijk verdienen aan het edelmetaal zonder dat men hier veel omkijken naar heeft of veel werk aan heeft. Het is daarbij uiteraard interessant om goed te kijken naar de toekomst en dan met name naar de te verwachten onrust op de verschillende financiële markten.

De goudkoers zal de komende jaren blijven stijgen wanneer de verschillende landen de financiën op orde zullen proberen te krijgen. Zoals we over het algemeen heel goed weten zitten er veel landen in de financiële problemen. Dit betekent over het algemeen dat ze manieren zullen gaan zoeken waarop ze de verschillende schulden af kunnen lossen. Een aantal landen kiest er dan bijvoorbeeld voor om geld bij te gaan drukken. Juist dit bijdrukken van het geld is heel interessant voor beleggers in goud. Dit is namelijk een van de belangrijkste redenen van de stijging van de goudkoers. Zodra de verschillende landen geld bijdrukken zal het aanbod van deze munteenheid namelijk stijgen. Zoals we eerder gezien hebben zal een vergroting van het aanbod er voor zorgen dat de prijs afneemt. Wanneer de prijs van een bepaalde munt afneemt wordt de koers in principe lager en wordt de goudkoers daarmee automatisch, relatief, hoger. Hoe meer de landen proberen de schulden af te lossen aan de hand van dit soort vreemde oplossingen, hoe beter dit daarom is voor de goudkoers.

Daarnaast stijgt de goudkoers ook verder door vanwege het feit dat veel beleggers zekerheid zoeken en niet willen wachten op het moment dat hun kapitaal als gevolg van de hoge inflatie een stuk minder waard is geworden. Ze kiezen er daarom steeds vaker voor om goud aan te kopen. Zoals we eerder hebben gezien zal de prijs van een bepaald product oplopen wanneer de vraag groter wordt en het aanbod min of meer gelijk blijft en dit is dan ook precies wat er op het moment gebeurt op de goudmarkt. Nu steeds meer beleggers de voordelen van goud in gaan zien zal de vraag verder toe blijven nemen en zal de goudkoers daarom waarschijnlijk nog veel verder stijgen. Verschillende deskundigen zijn het er over eens dat de goudkoers z’n top nog lang niet bereikt heeft en dat het edelmetaal daarmee nog altijd een prima investering is.